Η Συμμετοχή της Ομάδας μας στο XIII Διεθνές Συνέδριο για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία στο Ψηφιακό Περιβάλλον (EBSiDE 2024)

Νέα

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2024, η ερευνητική μας ομάδα συμμετείχε με υπερηφάνεια στο XIII Διεθνές Συνέδριο για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία στο Ψηφιακό Περιβάλλον (EBSiDE 2024), το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ένα περιβάλλον γεμάτο με συζητήσεις για τις κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις. Το διακεκριμένο αυτό συνέδριο συγκέντρωσε επιστήμονες, επαγγελματίες της βιομηχανίας και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι εξερεύνησαν τις ταχύτατες αλλαγές στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις κοινωνικές μεταμορφώσεις σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο.

Η ομάδα μας πραγματοποίησε σημαντικές συνεισφορές στο συνέδριο, παρουσιάζοντας πέντε εξαιρετικές εργασίες που εστίασαν στο καίριο ζήτημα των Δίκαιων Ενεργειακών Μεταβάσεων — μια σημαντική πρόκληση καθώς τα έθνη επιδιώκουν να ισορροπήσουν τη μετάβαση σε βιώσιμα ενεργειακά συστήματα με την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη. Ακολουθεί μια επισκόπηση των εργασιών που παρουσιάσαμε:

1.      Από τους Παγκόσμιους Στόχους στον Τοπικό Αντίκτυπο: Δημιουργία Διαδρομής για Δίκαιες Ενεργειακές Μεταβάσεις μέσω της Τοπικής Εφαρμογής των ΣΒΑ

Nikolaidou K., Karagiannis Υ., Giannakopoulos, D., Topaloglou E., (2024), From Global Goals to Local Impact: Creating a Path for Just Energy Transitions Through SDGs’ Localization, XIII International Conference on Economy, Business & Society in Digitalized Environment (EBSiDE 2024), Prilep, North Macedonia.

Αυτή η εργασία τόνισε την ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των παγκόσμιων στόχων βιωσιμότητας και των τοπικών πραγματικοτήτων. Υπογράμμισε τον ρόλο της τοπικοποίησης των ΣΒΑ (Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης) ως μέσο για τη δημιουργία μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης που ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες. Μέσω της αντιστοίχισης των παγκόσμιων στόχων με τις τοπικές πολιτικές, η εργασία έδειξε πώς η αποτελεσματική εφαρμογή μπορεί να δημιουργήσει διαρκή κοινωνικά δίκαια αποτελέσματα.

2. Διερεύνηση Μοντέλων Δημοκρατίας της Διαβούλευσης στις Δίκαιες Ενεργειακές Μεταβάσεις

Pliatsika F., Pavlidou, S., Kallioras, D., Topaloglou L. (2024), Exploring Deliberative Democracy Models in Just Energy Transitions, XIII International Conference on Economy, Business & Society in Digitalized Environment (EBSiDE 2024), Prilep, North Macedonia.

Αυτή η μελέτη διερεύνησε τον ρόλο της δημοκρατίας της διαβούλευσης στη διαμόρφωση δίκαιων ενεργειακών μεταβάσεων. Αναλύθηκαν διάφορα μοντέλα όπου οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ώστε οι ενεργειακές πολιτικές να είναι δίκαιες και συμπεριληπτικές. Η έρευνα υπογράμμισε τη σημασία του δημόσιου διαλόγου και της διαφάνειας για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης στις ενεργειακές μεταβάσεις.

3. Τεχνολογία, Πολιτική και Επενδύσεις στο Πλαίσιο του Τριλήμματος της Ενέργειας: Ο Ρόλος ενός Παρατηρητηρίου για Δίκαιες Ενεργειακές Μεταβάσεις

Tourlis N., Kanteler D., Pliatsika F., Topaloglou L. (2024), Technology, Policy, and Investments in the Energy Trilemma Context: The Role of a Just Energy Transition Observatory Hub. XIII International Conference on Economy, Business & Society in Digitalized Environment (EBSiDE 2024), Prilep, North Macedonia.

Εστιάζοντας στο ενεργειακό τρίλημμα — ισορροπία ανάμεσα σε ενεργειακή ασφάλεια, προσιτότητα και βιωσιμότητα — η εργασία αυτή πρότεινε τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου για Δίκαιες Ενεργειακές Μεταβάσεις. Το παρατηρητήριο αυτό θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας, της πολιτικής και των επενδύσεων για την παρακολούθηση και καθοδήγηση των μεταβάσεων με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, εξασφαλίζοντας ότι καμία κοινότητα δεν θα μείνει πίσω στην πορεία προς πιο πράσινες ενεργειακές λύσεις.

4. Μπορούμε να Μετρήσουμε Πόσο Δίκαιη Είναι μια Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση;

Karagiannis Y., Nikolaidou K., Kanteler D., Topaloglou L., (2024), Can We Measure How Fair is a Just Energy Transition? XIII International Conference on Economy, Business & Society in Digitalized Environment (EBSiDE 2024), Prilep, North Macedonia.

Αυτή η εργασία ασχολήθηκε με το κρίσιμο ερώτημα του πώς να ποσοτικοποιηθεί η δικαιοσύνη στις ενεργειακές μεταβάσεις. Προτάθηκε ένα πλαίσιο για τη μέτρηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ενεργειακών πολιτικών. Μέσω της ανάπτυξης δεικτών για την αξιολόγηση της δικαιοσύνης αυτών των μεταβάσεων, η εργασία έθεσε τα θεμέλια για πιο διαφανή και υπεύθυνη χάραξη πολιτικής.

5. Βελτιστοποίηση της Χρησιμοποίησης Επενδύσεων στις Περιοχές Ενεργειακής Μετάβασης μέσω Εργαλείων Λήψης Αποφάσεων

Παρουσίασε η: Σοφία Παυλίδου

Pavlidou S., Sotiropoulou R., E., Kanteler D., Pantazis P., Niavis S., (2024), Optimizing Investment Utilization in Energy Transition Regions via Decision-Making Tools, XIII International Conference on Economy, Business & Society in Digitalized Environment (EBSiDE 2024), Prilep, North Macedonia.

Η τελευταία εργασία επικεντρώθηκε στη βελτιστοποίηση των επενδυτικών στρατηγικών στις περιοχές που βρίσκονται σε ενεργειακή μετάβαση. Παρουσίασε εργαλεία λήψης αποφάσεων που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την κατανομή των χρηματοοικονομικών πόρων, εξασφαλίζοντας ότι οι επενδύσεις χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης στις περιοχές αυτές.

Ο Αντίκτυπός μας και το Όραμά μας

Η συμμετοχή της ομάδας μας στο EBSiDE 2024 ανέδειξε τη δέσμευσή μας στην προώθηση της έρευνας για τις δίκαιες ενεργειακές μεταβάσεις — διασφαλίζοντας ότι, καθώς ο κόσμος προχωρά προς τη βιώσιμη ενέργεια, η διαδικασία αυτή παραμένει δίκαιη και συμπεριληπτική για όλες τις κοινότητες. Η διεπιστημονική φύση της δουλειάς μας, που συνδυάζει την οικονομία, τις κοινωνικές επιστήμες, την τεχνολογία και την πολιτική, αναδεικνύει την ολιστική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι ενεργειακές μεταβάσεις.

Καθώς συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε παγκόσμιες συζητήσεις πάνω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, είμαστε ενθουσιασμένοι να βελτιώσουμε την έρευνά μας και να συμβάλουμε σε λύσεις που προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα και την οικονομική ανθεκτικότητα.