Το έργο “EcoHarmony” είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που στοχεύει στη μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ενσωματώνεται στην ανώτατη εκπαίδευση. Μέσω μιας ολοκληρωμένης και καινοτόμου προσέγγισης, το έργο απευθύνεται σε βασικές προτεραιότητες όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η ενίσχυση των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων, καθώς και η προώθηση διασυνδεδεμένων εκπαιδευτικών συστημάτων. Με την ενσωμάτωση του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιώσιμου Τουρισμού (Global Sustainable Tourism Framework – GTSF) στα προγράμματα σπουδών, το “EcoHarmony” εκπαιδεύει τους μελλοντικούς επαγγελματίες του τουρισμού σε βιώσιμες πρακτικές που μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξοπλίζοντάς τους να ηγηθούν σε πράσινες λύσεις στον κλάδο του τουρισμού.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του έργου είναι η δέσμευσή του για την προώθηση ενός πιο συνδεδεμένου εκπαιδευτικού τοπίου. Η ανάπτυξη μιας Ψηφιακής Πλατφόρμας Συνεργασίας, μαζί με μικρο-μαθησιακές ενότητες, δημιουργεί ένα διεθνές μαθησιακό περιβάλλον όπου φοιτητές, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες του τουρισμού μπορούν να συνεργαστούν πέρα από γεωγραφικά όρια. Αυτή η πλατφόρμα λειτουργεί ως ένας δυναμικός χώρος ανταλλαγής ιδεών, πόρων και βέλτιστων πρακτικών, δημιουργώντας μια παγκόσμια κοινότητα που εστιάζει στην εκπαίδευση για τον βιώσιμο τουρισμό.
Επιπλέον, το έργο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων. Με τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών να τα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά, το “EcoHarmony” διασφαλίζει ότι οι φοιτητές είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να επιτύχουν σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό και βιώσιμο κλάδο του τουρισμού. Η έμφαση στις μικρο-πιστοποιήσεις αναγνωρίζει επίσης την εξειδικευμένη γνώση στη βιωσιμότητα, ενθαρρύνοντας την ευρεία υιοθέτηση οικολογικών πρακτικών.
Με τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερόμενων, όπως εκπαιδευτικοί, φοιτητές, ΜΚΟ και η τουριστική βιομηχανία, το έργο ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση από τα κάτω προς τα πάνω. Οι δραστηριότητές του, όπως τα εργαστήρια ανάπτυξης προγραμμάτων σπουδών, οι έρευνες συμμετοχής εκπαιδευτικών και η δημιουργία του EcoLearn Network, στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι η εκπαίδευση στον βιώσιμο τουρισμό είναι αποτελεσματική και περιεκτική.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός προγράμματος σπουδών για τον βιώσιμο τουρισμό που ευθυγραμμίζεται με το GTSF, την έναρξη μιας παγκόσμιας ψηφιακής πλατφόρμας για την ανταλλαγή γνώσεων, τη δημιουργία μικρο-μαθησιακών ενοτήτων και τη διοργάνωση της Συνόδου SustainEurope 2027, η οποία θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε πέντε χώρες για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, το “EcoHarmony” στοχεύει να συμβάλει σε έναν πιο βιώσιμο, συμπεριληπτικό και ανταγωνιστικό τουριστικό κλάδο.
Συντονιστής: Ramon Llull University, Ισπανία
Εταίροι:
Sürdürülebilirlik Akademisi, Τουρκία
Fundación Sieneva, Ισπανία
SVEUCILISTE U ZAGREBU, Κροατία
Confederazione Nazionale dell’ Artigianato Lecce – CNA Lecce, Ιταλία
EUpro Consultancy& Training, Ολλανδία
University of Western Macedonia, Ελλάδα