Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Τοπική Συνάντηση Ενδιαφερομένων του έργου COMMIT στις 16 Δεκεμβρίου 2024, στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ενεργειακής Μετάβασης και Αναπτυξιακού Μετασχηματισμού (ENTRA Lab), το Ινστιτούτο Ενεργειακής Ανάπτυξης και Μετάβασης στη Μετα-λιγνιτική Εποχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Εορδαίας, συγκέντρωσε εκπροσώπους από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη δημόσια διοίκηση, την κοινωνία των πολιτών και τον επιχειρηματικό τομέα, με στόχο τη συζήτηση στρατηγικών για την ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στη διαδικασία μετάβασης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η χρήση της μεθόδου Fuzzy Cognitive Mapping (FCM) επέτρεψε στους συμμετέχοντες να αναλύσουν συνεργατικά κρίσιμες παραμέτρους και προτεραιότητες για τη βιώσιμη μετάβαση. Αναδείχθηκε η σημασία της συμμετοχής του κοινού και της ευαισθητοποίησης, που θεωρούνται βασικές προϋποθέσεις για μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακή μετάβαση. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη για ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς η ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Εξίσου σημαντική κρίθηκε η ανάπτυξη τεχνολογικών, παραγωγικών και διοικητικών υπηρεσιών για τη στήριξη των ΜΜΕ στο νέο περιβάλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η δημιουργία ενός εξειδικευμένου νομοθετικού και εργασιακού πλαισίου αναγνωρίστηκε ως προτεραιότητα για την καθοδήγηση της ανάπτυξης πράσινων δεξιοτήτων και την εφαρμογή πολιτικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών. Η συνάντηση υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη αξιοποίησης της τοπικής γνώσης και την ενσωμάτωσή της στις στρατηγικές, μέσα από τη συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ΜΜΕ, ώστε οι λύσεις να ανταποκρίνονται στις τοπικές προκλήσεις.
Η σύνδεση των πράσινων δεξιοτήτων με το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής θεωρήθηκε σημαντική ευκαιρία για την προώθηση της βιωσιμότητας και της τοπικής ανάπτυξης. Τέλος, οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της πιστοποίησης των πράσινων δεξιοτήτων και της παρακολούθησης του ανθρακικού αποτυπώματος των ΜΜΕ, ως μέσο για την ευθυγράμμισή τους με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία αναγνωρίστηκε επίσης ως καίριος παράγοντας για την υλοποίηση πράσινων στρατηγικών και την προώθηση τεχνολογικών καινοτομιών.
Η συνάντηση κατέδειξε τη σύνδεση αυτών των παραμέτρων και υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης μιας πράσινης επιχειρηματικής κουλτούρας που να ενσωματώνει τη βιωσιμότητα σε κάθε επίπεδο λειτουργίας. Τα αποτελέσματα της εκδήλωσης αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη στήριξη των ΜΜΕ και την προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης.